Brain food w Żabce – lepsza pamięć i koncentracja z „Porcją DobreGO!”
Egzaminy, wystąpienia publiczne, praca koncepcyjna. Wydarzenia, od wyników których w dużej mierze zależy przyszłość i uczniów, i osób pracujących. Powtarzając ostatnie partie materiałów czy próbując stworzyć świetne projekty, warto pamiętać również o właściwym odżywianiu.
W poprawie koncentracji, zwiększeniu zdolności poznawczych mózgu, wspomoże poniższy dekalog opracowany przy współpracy z dietetykiem.
Oto dekalog żywieniowy, który poprawi pracę szarych komórek nerwowych:
- B jak białko. Jedz codziennie odpowiednią ilość białka, ponieważ jest podstawą budowy każdej komórki odpowiedzialnej za procesy myślenia. Znajdziesz je w wysokiej jakości mięsie i wędlinach oraz w produktach pochodzenia roślinnego jak tofu, soja czy np. w zbożach czy roślinach strączkowych.
- C jak cynk. Obecny w ostrygach, owocach morza oraz w pestkach dyni. Badacze wykryli ciekawą zależność, stwierdzając większą ilość cynku w organizmach dzieci o wybitnej inteligencji.
- F jak fosfor. Poprawia nastrój, dodaje sił witalnych. Gdy zawodzi pamięć, należy zwiększyć jego obecność w diecie. Do produktów bogatych w fosfor należą m.in. ryby.
- G jak glukoza. Tuż przed ważnym egzaminem można zjeść kawałek czekolady lub garść suszonych owoców. Powodują one szybki wyrzut glukozy do mózgu, co przyspiesza procesy myślowe.
- M jak magnez. Magnez razem z wapniem pomagają w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych. Magnez chroni również przed metalami ciężkimi, które uszkadzają mózg.
- N jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się w tłuszczach rybnych i roślinnych. Nieodpowiednia ich ilość w diecie osłabia koncentrację, skutkuje utratą pamięci i apatią.
- P jak potas. Poprawia dotlenienie mózgu. Jest jednym z najważniejszych minerałów, jakie występują w ludzkim organizmie. Jego źródłem są: winogrona, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie, pomidory i ziemniaki.
- W jak węglowodany. Dla prawidłowej pracy szarych komórek niezbędne są węglowodany złożone takie, jak: pieczywo, kasze, makarony. Stopniowo trawione są źródłem energii dla mózgu. Aż 1/3 codziennie spożytej w pokarmach energii wykorzystywana jest na procesy myślenia!
- W jak witaminy. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Spotkamy je np. w soi, pieczywie z pełnego przemiału i mięsie. Ich niedobór, choćby witaminy B3, powoduje m.in.: osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, a także bezsenność.
- Ż jak żelazo. Żelazo to nośnik tlenu. Aby podnieść jego poziom w organizmie, należy jeść czerwone mięso, orzechy, rośliny strączkowe, owoce pestkowe, warzywa liściaste czy rodzynki. Niedobór tego składnika upośledza zdolność rozumowania i uczenia się.
Egzaminy na piątkę i pomysły godne zapamiętania z „Porcją DobreGO!"
Brak czasu nie może być przeszkodą, by jeść zdrowo i smacznie. Produkty z etykietą „Porcja DobreGO!" na opakowaniu z oferty sieci Żabka zostały tak skomponowane, by sprostać tym wyzwaniom. Dla wszystkich przystępujących do ważnych, życiowych egzaminów oraz tych, którzy muszą skupić się i wykonać zadanie - czy to poprowadzić ważne spotkanie czy popracować koncepcyjnie:
- Zacznij dzień z eksplozją energii: np. sałatką Cezar marki „Dobra Karma", kanapką trójkątną z pastą jajeczną „Tomcio Paluch".
- Zjedz wartościowy obiad dla pełni sił: np. filet z kurczaka z purée ziemniaczano-marchewkowym marki „Szamamm".
- Sięgnij po szybką, ale przemyślaną przekąskę w ciągu dnia: Foodini „Odporność".
- Na dobry podwieczorek posil się: np. Zupą-krem z dynią i mango „Szamamm".
- W ważnym dniu zabierz ze sobą: bakalie marki „HAPS!" (m.in. orzechy włoskie), witaminowe napoje marki „WYCISK" dobre na mózg, np. z mango, marakują, limonką.