3 obiady na studencką kieszeń


2018-11-16
Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia, ponieważ zwykle osoby uczące się rezygnują z pełnowartościowych posiłków na rzecz fast foodów. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne.

Obiadowy SOS - czyli Szybki Obiad Studencki

Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim rachunkiem. To właśnie jedne z najczęstszych powodów rezygnacji z samodzielnego gotowania. Jednak nikt nie musi być skazany na taki scenariusz. Istnieje wiele przepisów na nieskomplikowane dania z których przygotowaniem poradzą sobie nawet kuchenni amatorzy. Zatem co jeść, by było smacznie i tanio? Podpowiadamy.

Błyskawiczna pizza z chlebków pita

Składniki:

  • chlebek pita
  • 100 g sera żółtego
  • 100g mozzarelli
  • 8 plasterków szynki z indyka marki Konspol
  • suszone pomidory
  • oregano

Składniki na sos:

  • 300 g pomidorów z bazylią z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki blendujemy ze sobą.

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, smarujemy chlebek sosem pomidorowym. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na nim rozkładamy chlebek. Układamy plasterki szynki z indyka marki Konspol, posypujemy startym serem, mozzarellą, układamy suszone pomidory i oregano. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pozostały sos zostawiamy, by maczać w nim upieczoną pizzę.

Parówki w cieście

Składniki:

  • 5 parówek Hot dog z kurczaka marki Konspol
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Parówki Hot dog z kurczaka marki Konspol obieramy z osłonek.  Łączymy w misce żółtko, mleko, 4 łyżki wody i ubijamy blenderem tak, by powstała pianka. Dodajemy mąkę i blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą. Z ciasta bierzemy kawałki, które rolujemy tak, by powstały paski. Owijamy paskami parówki i smażymy na oliwie z oliwek, aż się ciasto się zarumieni.

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 opakowanie polędwicy królewskiej light marki Konspol
  • 240 g makaronu penne
  • 15 g sera żółtego
  • 120 ml śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • suszona pietruszka
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy polędwicę królewską light marki Konspol i smażymy na małym ogniu. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz pietruszką. Dodajemy makaron i smażymy na wolnym ogniu około 4 minut.

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl