Zdrowa vs ekologiczna


Zdrowa vs ekologiczna
2016-07-12
Czym innym jest żywność ekologiczna, a czym innym zdrowa żywność. Choć nie da się ukryć, że jedno z drugim na swój sposób się łączy. To, co ekologiczne zwykle oznacza naturalne, zdrowe, pozbawione różnego rodzaju substancji chemicznych, konserwantów, barwników czy też przeciwutleniaczy.

Z kolei zdrowa żywność, czyli taka, która jest wartościowa, bezpieczna i dostarcza określonych wartości odżywczych, niekoniecznie musi być ekologiczną. Pośród tych ostatnich znajdujemy przede wszystkim warzywa czy też owoce. Hodowane w jak najbardziej naturalnych warunkach, bez zastosowania sztucznych nawozów, wykonywania zbędnych oprysków, „kolorowania” i dodawania specyfików, dzięki którym w hipermarketach warzywa i owoce wyglądają tak soczyście i zachęcająco. Ekologiczne produkty, w tym na przykład mięsa często też kojarzą nam się z produkcją, gdzie zwierzęta nie dostają sztucznych pasz, nie są faszerowane antybiotykami, ale i warunki ich hodowli są godne, nie skutkujące cierpieniami tych, które również czują ból. Zdrowa żywność z kolei ma nam dostarczać wielu cennych składników i wartości odżywczych. Znajdujemy tu więc określone grupy produktów, jak na przykład soki, produkty zbożowe, napoje sojowe, produkty pozbawione laktozy bądź innych składników, które mogą powodować alergie i wiele innych. Ekologiczna, a zdrowa żywność spełnia więc nieco inne funkcje, ale wciąż ma na celu dbać przede wszystkim o nasze ciało. Od wewnątrz, jak i od zewnątrz. To, co jemy wpływa bowiem na nasze samopoczucie, odczuwanie energii, dobry nastrój i chęć do działania. Nie wspominając o tym, iż niskiej jakości produkty, do tego bogate przede wszystkim w węglowodany czy też tłuszcze, kaloryczne skutkują szybko powstającym nadmiarem kilogramów i coraz większym ryzykiem zachorowania na rozmaite choroby. Na co jednak zwracać uwagę, by mieć pewność, że wybrane produkty spełnią nasze oczekiwania i będą warte swojej ceny? Przede wszystkim należy zapoznawać się z informacjami zawartymi na opakowaniach. Terminem przydatności do spożycia i składem. Pozbawienie substancji konserwujących bądź też barwiących, jak i przeciwutleniaczy. A w przypadku żywności ekologicznej, na opakowaniu winien widnieć zielony liść, jak i odpowiednie certyfikaty gwarantujące, że dany produkt powstawała w procesach naturalnych, bez udziału chemii i tym podobnych substancji. Świadome zakupy zagwarantują, iż nasze codzienne posiłki będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. I wbrew pozorom nie trzeba ogromnych finansów na to, by wybierać spośród wartościowych produktów. 

Nadesłał:

nowoczesnastrona.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl