Tarta z malinami – słodka rozkosz dla podniebienia


Tarta z malinami – słodka rozkosz dla podniebienia
2016-08-05
Słodycz malin połączona z mlecznym kremem i kruchym ciastem to prosty i pyszny sposób na tartę idealną do podania po rodzinnym obiedzie. Deser z kilku składników, przygotowany ot tak… prosto z serca, z pewnością zachwyci domowników swym smakiem.

Tarta z malinami

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

·         opakowanie Ciasta Kruchego DELECTA

·         1 jajko

·         100 g zimnej margaryny

Nadzienie:

·         500 g malin

·         350 ml schłodzonego mleka skondensowanego

·         2 żółtka

·         1 budyń śmietankowy DELECTA

 

PRZYGOTOWANIE

1.       Przygotuj ciasto. Okrągłą formę do wypieku tarty wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 200°C bez termoobiegu. Do wysokiej miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jajo oraz margarynę i miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Następnie wyrabiaj ciasto do momentu aż powstanie zwarta kula.

2.       Wyklej ciastem formę i wstaw ją do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 min. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia na 15-20 minut.

3.       W tym czasie przygotowuj słodką masę. Budyń wymieszaj z połową szklanki skondensowanego mleka, a następnie dodaj do masy dwa żółtka.

4.       Gdy krem uzyska jednolitą, gładką konsystencję dodaj resztę mleka i gotuj całość do momentu wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj masę do momentu zgęstnienia (ok. 10 minut). Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

5.       Gotowy krem wylej na wystudzone ciasto. Po około 5 minutach ułóż na masie umyte maliny.

6.       Gdy tarta wystygnie wstaw ją do lodówki na minimum 5 godzin. W tym czasie masa powinna odpowiednio stężeć.

 

Smacznego!

 

 

Życzymy udanych wypieków!  Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się dobre intencje.

Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.

Nadesłał:

KMC

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl