Przysmaki z piknikowego kosza


Przysmaki z piknikowego kosza
2016-05-30
Słoneczna pogoda, towarzystwo najbliższych i wygodny koc to wspólny mianownik udanego pikniku. Trudno wyobrazić go sobie bez przekąsek, najlepiej tych z przyprawami i ziołami Galeo.

Piknik z rodziną lub przyjaciółmi to doskonała okazja do odpoczynku na świeżym powietrzu. Wymaga jednak odrobiny przygotowań. Warto, aby przyrządzone smakołyki były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe i łatwe do jedzenia, na przykład palcami.

Przeczytaj również:

 

Największą popularnością wśród piknikowych przekąsek cieszą się kanapki – są łatwe do zrobienia i bardzo sycące. Będą świeższe i smaczniejsze, jeśli zabierzemy ze sobą pokrojone pieczywo, a na miejscu posmarujemy je masłem paprykowym lub ziołowym i obłożymy ulubionymi dodatkami. Smakowite smarowidło łatwo przygotować w domu – wystarczy rozetrzeć tradycyjne masło z papryką słodką, ziołami prowansalskimi lub innymi przyprawami, a później schłodzić. Produkty te powinny być jednak przechowywane w torbie termicznej tak, aby pozostały świeże i apetyczne do momentu, kiedy będziemy ich potrzebować.

 

Na pikniku świetnie sprawdzą się również wytrawne przekąski, chociażby quiche, czyli kruche lub francuskie ciasto wypełnione mięsno-warzywnym nadzieniem oraz zalane jajeczno-śmietanową masą. Jego smak podkreślą czosnek granulowany i pieprz. Quiche najłatwiej przygotować, korzystając z gotowego ciasta.

 

A co na deser? Przede wszystkim owoce – jabłka, gruszki i cytrusy. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych słodkości będą też muffinki, które można przygotować na wiele sposobów i z wykorzystaniem ulubionych dodatków, takich jak czekolada oraz cynamon. Nie zapomnijmy również o obowiązkowym elemencie każdego kosza piknikowego, czyli o wodzie.

 

***

Czosnek granulowany ma ostry charakterystyczny zapach oraz piekący, słodkawy smak. Jest najlepszym dodatkiem do tłustych mięs. Wzbogaca smak i aromat domowych wędlin, kiełbas oraz pasztetów. Przyprawia się nim dziczyznę, drób, ryby, potrawy z warzyw, a także zupy i sosy. Czosnek jest uprawiany już od ponad 5 tysięcy lat. Pochodzi z Azji, a najbliżej spokrewniony jest z… lilią.

 

Masa netto: 16 g

Cena: 1,19 zł

 

Pieprz czarny ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Jest najpopularniejszą przyprawą do potraw. Znakomicie wzbogaca smak mięs, wędlin, pasztetów, ryb, sałatek, dań z warzyw, jaj, serów, a także wszelkiego rodzaju sosów. Pieprz wywodzi się z Indii, a jego uprawy znajdują się w strefie tropikalnej.

Masa netto: 15 g

 

Cena: 1,19 zł

 

***

Quiche –przepis przygotowany specjalnie dla marki Galeo przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego, szefa studia kulinarnego marek Kamis i Galeo

Składniki:

·         200 g pora

·         200 g szynki dojrzewającej lub wędzonej

·         1 łyżka masła

·         4 jaja

·         400 ml śmietany 30%

·         1 opakowanie ciasta francuskiego

·         sól

·         czosnek granulowany Galeo

·         pieprz Galeo

·         zioła prowansalskie Galeo

 

Przygotowanie:

Pora oraz szynkę pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Do śmietany dodać jaja i zioła prowansalskie, doprawić pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszać. Formę do tarty lub małe foremki do tartaletek wyłożyć ciastem francuskim, wypełnić szynką i porem. Zalać przygotowaną masą. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Czas przygotowania: 10 min. + pieczenie 15 min.

Danie dla 4 osób

Koszt: 15 zł

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl