„Przez żołądek do serca” - czyli idealna, walentynkowa kolacja z marką WINIARY!


„Przez żołądek do serca” - czyli idealna, walentynkowa kolacja z marką WINIARY!
2017-02-14
Dziś - 14 lutego obchodzimy najbardziej romantyczne święto w roku – Walentynki.

To doskonała okazja do spędzenia czasu ze swoja drugą połówką. Gdzie? Oczywiście na romantycznej kolacji, najlepiej
w domowym zaciszu! Smakowite dania przygotowywane wspólnie wprawią nas w dobry nastrój i pobudzą zmysły.
Jak zatem powinna wyglądać idealna, walentynkowa kolacja? Sprawdźcie przepisy oraz porady marki WINIARY.

Romantyczna kolacja to idealny pomysł na spędzenie Dnia Zakochanych. W Walentynki zamiast do restauracji warto zaprosić ukochaną osobę do kuchni i przygotować wspólnie coś naprawdę pysznego. Tego dnia nie bójmy się eksperymentować i zaskakiwać siebie nawzajem kulinarnymi umiejętnościami. W końcu nic tak nie zbliża, jak wspólne gotowanie! Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, przygotowywanie posiłku razem sprawia nam radość (57%), gotując we dwoje odczuwamy także zadowolenie (64%) i ekscytację (12%)*. Jakie więc dania przygotować razem w ten wyjątkowy wieczór? Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i przekonaj się, ile prawdy jest w powiedzeniu „Przez żołądek do serca”.

W walentynkowy wieczór do naszego menu warto włączyć sprawdzone afrodyzjaki, takie jak na przykład rozmaryn. Właściwości tego zioła jako pierwsi docenili mieszkańcy obszarów śródziemnomorskich. Rozmaryn był uznawany wówczas za symbol miłości i wierności. Proponujemy wykorzystać go w kuchni i wspólnie przygotować kurczaka w polewie miodowej z pomarańczami i marchewką oraz WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach. Oprócz tego produktu będziemy potrzebować jeszcze 700 g udźca z kurczaka bez kości, dwóch marchewek, łyżeczki miodu i jednej pomarańczy. Umytego kurczaka osuszamy i smarujemy miodem. Następnie oczyszczoną marchewkę kroimy w ukośne plastry, a pomarańczę sparzamy wrzątkiem
i kroimy na cząstki. Do woreczka z górnej części opakowania WINIARY POMYSŁ NA… wkładamy mięso, marchew i pomarańczę oraz zawartość dolnej części opakowania
i dokładnie mieszamy. Zapinamy zapinką, przekładamy do naczynia do zapiekania,
a piekarnik nagrzewamy do
temperatury 200°C. Wkładamy naczynie z potrawą i pieczemy przez 60 minut. Gotowego i aromatycznego kurczaka możemy podać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Deser to bardzo ważny element walentynkowej kolacji! Na wspólnym stole tego wieczoru może pojawić się w formie słodkiej pokusy, czyli kruchych babeczek z kremem budyniowym. Chrupkie ciasto, śmietankowy krem oraz owoce (świeże lub z konfitur) tworzą idealną kompozycję smaków. Do przygotowania tego kuszącego deseru będziemy potrzebować: opakowania Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY, 1,5 szklanki mleka, sześciu żółtek, 300 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 łyżek cukru pudru, odrobiny tłuszczu do smarowania naczynia oraz ulubionych owoców do dekoracji. Mąkę, masło, cukier i 2 żółtka łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy go na chwilę do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem oraz wylepiamy je schłodzonym ciastem. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Następnie zagotowujemy szklankę mleka, a w pozostałej ilości rozprowadzamy Budyń
o smaku śmietankowym WINIARY
oraz 4 żółtka i dodajemy go do wrzącego mleka, całość zagotowujemy. Wyciągnięte z piekarnika babeczki napełniamy budyniową masą
i dekorujemy ulubionymi owocami. Taki deser z pewnością skradnie serce (nie tylko Twoje)!

Po więcej inspiracji na pomysłowe walentynkowe dania zapraszamy na www.winiary.pl.

*Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014.

Nadesłał:

IP1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl