Kolory jesieni


Kolory jesieni
2014-10-22
Według niektórych jesień to najbardziej kolorowa pora roku. Niesamowity klimat tworzą piękne suche liście, urokliwe zachody słońca. Wszystko to sprawia, że ten czas w roku jest pełen melancholii, wspomnień oraz zadumy.

Ale jesień to nie tylko nostalgia i refleksyjne długie spacery, to także doskonały czas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. 

 

Jedną ze sztandarowych potraw jesiennych jest krem z dyni. Jego miłośnicy czekają cały rok na czas, kiedy dojrzałe dynie można wreszcie wykorzystać do celów kulinarnych. Ich charakterystyczny smak kojarzy się z leniwymi wieczorami spędzanymi w gronie najbliższych. Zupy kremy mają wiele zalet. Pierwszą, zdecydowanie najważniejszą, jest poziom trudności, z jaką wykonujemy danie – tutaj niespodzianka dla wszystkich tych, który nie są kulinarnymi specjalistami – zupa krem jest banalnie prosta w przygotowaniu. Kolejną istotną cechą jest ich wpływ na organizm – są źródłem wielu cennych witamin, które właśnie o tej porze roku są tak ważne dla naszego zdrowia, gdyż pomagają w naturalny sposób wzmacniać naszą odporność.

 

Przepis na krem z dyni:

 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pestki dyni
  • natka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

 

Wykonanie:

Dynię należy obrać i pokroić w kostkę, zalać mlekiem i bulionem, a następnie odrobinę posolić do smaku. Gotować około 15 minut, aż dynia będzie miękka. Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze przez około 5 minut. Całość należy zblendować, następnie dodać śmietankę, podgrzać – nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub grzankami. Do przygotowania kilku porcji dyniowego kremu możemy z powodzeniem wykorzystać szklany garnek marki TERMISIL. Wykonany ze szkła borokrzemowego garnek, dzięki specjalnej formule nie przyjmuje zapachu ani smaku potraw, poza tym łatwo się go myje. Służy nie tylko jako naczynie do przygotowywania potraw, ale nadaje się także do ich przechowywania i podawania. Szkło, z którego jest wykonany garnek posiada rozpiętość temperatury od -50 do 500°C, co gwarantuje bezpieczne użytkowanie go w różnych warunkach.

           

Jesień jest bogata w wiele smakowitych produktów i oryginalnych smaków. Wykorzystajmy ten wyjątkowy czas w roku na ich odkrywanie, by chwile spędzane w gronie najbliższych upływały jeszcze przyjemniej. Jesienne popołudnia i wieczory mogą być tymi najprzyjemniejszymi w roku – wystarczy tylko odpowiednia oprawa.

 

www.termisil.com

 

Nadesłał:

Arni

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl