Jakie odmiany herbaty produkuje się w Kenii?


2017-04-28
Kenia jest jednym z najstarszych regionów herbacianych w Afryce, trzecim co do wielkości producentem herbaty na świecie i największym jej eksporterem. Więcej ciekawostek na temat odmian herbaty produkowanych w Kenii zdradzają eksperci Ahmad Tea London.

Uprawa

Aby poznać historię związaną z uprawą herbaty należałoby się cofnąć do 1903 roku, kiedy to jej ziarenka przywiezione z Indii zostały posadzone na dwóch akrach powierzchni. Dziś w Kenii istnieje 69000 hektarów przeznaczonych pod uprawę herbaty, na których pracują lokalni robotnicy, będący pod ciągłą ochroną Kenijskiego Urzędu ds. Rozwoju Regionów Herbacianych (Kenya Tea Development Authority). Część wschodnia tego kraju to obszar, który charakteryzuje lekko wyższa jakość, ponieważ znajdują się tu wyspecjalizowane fabryki, zaopatrywane przez lokalnych rolników. W części zachodniej znaleźć można większe prywatne plantacje.

Eksport

Z Kenii eksportowanych jest 348 tys. ton herbaty rocznie (22% światowego eksportu). Równikowy klimat pozwala na jej uprawę przez cały rok. Herbata zbierana jest co 17 dni, a najlepszej jakości liście pozyskuje się ze zbiorów od lutego do marca. Odmiany kenijskich naparów są bardzo jasne, o czerwonym miedzianym kolorze i przyjemnym energetyzującym smaku. Herbata ta jest szczególnie polecana jako uzupełnienie mieszanek śniadaniowych, takich jak np. English Breakfast Ahmad Tea London. Kenia specjalizuje się w sposobie produkcji herbaty CTC, podczas której liścieprzechodzą przez walce przeciwbieżne, precyzyjnie je tnące. To herbata idealna do torebek, a ponieważ jest produkowana przez cały rok, jest ceniona za swoją świeżość.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl