Jak zdrowo jeść i nie dać się zwariować


Jak zdrowo jeść i nie dać się zwariować
2015-04-26
Im bliżej lata, tym większą zwracamy uwagę na to, co trafia na nasze talerze. I słusznie, gdyż to co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. I choć po zimowym letargu niełatwo zmienić nawyki żywieniowe, jak najbardziej jest to możliwe. Zatem do dzieła!

Niestety, świadome odżywianie często mylone jest ze ścisłą dietą, z którą ma niewiele wspólnego. O tym czy zdrowo jemy, decyduje ilość spożywanych posiłków, ich wielkość, jakość oraz odpowiedni dobór składników. Te wszystkie elementy składają się na naszą fizyczną i psychiczną kondycję, ale warto w tym miejscu przypomnieć, że cały proces przemiany zaczyna się nie na talerzu, a w naszej głowie.

Do wprowadzenia właściwych nawyków żywieniowych potrzebna jest wiedza – co powinniśmy jeść i dlaczego, oraz umiejętność odpowiedniego doboru produktów i gotowania. I jak ze zdobyciem tej pierwszej nie powinniśmy mieć większych problemów, tak dla wielu sztuka gotowania kojarzy się ze sporym wyzwaniem. Nic bardziej mylnego. Racjonalne, zbilansowane menu wcale nie oznaczana niezliczonej ilości godzin spędzonych w kuchni. Dla niedowiarków przygotowaliśmy kilka przepisów na wartościowe dania, które, mamy nadzieję, okażą się inspiracją i motywacją do podjęcia dalszych kroków w kierunku zdrowego odżywiania.

 

Przegrzebki z carpaccio buraczanym i mozzarellą

Składniki: 

  • 8 przegrzebków
  • 4 łyżki stołowe marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 2 kulki sera mozzarella (ok. 400 g)
  • słoik marynowanych buraków (w całości)
  • 2 do 3 łyżek stołowych octu balsamicznego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • mielona papryka
  • rzeżucha (według uznania)

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyć przegrzebki, osuszyć i marynować w 2 łyżkach marynaty Teriyaki Kikkoman. Pokroić ser mozzarella oraz buraka w cienkie plastry i ułożyć na talerzu.

Aby zrobić sos vinegrette, zmieszać 1 łyżkę marynaty Teriyaki Kikkoman, ocet balsamiczny, miód oraz 3 łyżki oliwy z oliwek i doprawić papryką.

Smażyć przegrzebki przez około 5 minut na oliwie z oliwek (2 łyżki), posiekać rzeżuchę. Ser mozzarella i plasterki buraka skropić dressingiem, następnie ułożyć przegrzebki na wierzchu i posypać rzeżuchą.

Danie to będzie jeszcze lepiej smakowało z domowym, pieczonym chlebem.

 

Sałatka z młodych ziemniaków z TABASCO® i natką pietruszki

Składniki:

 

  • 80 dag ziemniaków (dobrych sałatkowych)
  • mały słoik francuskiej musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 średnie czerwone cebule
  • oliwa
  • kilka ząbków czosnku
  • TABASCO® brand original sauce
  • mała garść kaparów
  • sok z cytryny
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyć i ugotować w mundurkach. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Po ostudzeniu,  należy pokroić ziemniaki w dużą kostkę. Musztardę wymieszać  z kilkoma łyżkami oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić większym strumieniem sosu TABASCO®, sokiem z cytryny i ewentualnie solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę (kilka krążków zostawić do ozdoby). Natkę i  kapary drobno posiekać. Ziemniaki delikatnie wymieszać z sosem musztardowym, cebulą, natką i kaparami. Odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki dobrze przegryzły się.

 

Czatni z sezamowym łososiem i ostrym sosem

Składniki: 

  • 4 filety z łososia
  • 4 cebule dymki pokrojone w słupki
  • 12 łyżek stołowych sosu sojowego Kikkoman

Sos:

  • 100 gram ziaren sezamu
  • 1 łyżka stołowa pasty wasabi (opcjonalnie można użyć chrzanu lub musztardy angielskiej)
  • 1 łyżka stołowa posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°C. Aby przygotować sos, należy zmieszać wszystkie składniki w misce. Każdy filet ułożyć osobno na przygotowanej wcześnie folii aluminiowej – 4 duże kawałki. Folię zagiąć w taki sposób, aby utworzyła ścianki dookoła filetu. Rozprowadzić sos po filetach i rozrzucić kawałki cebuli dymki. Każdą porcję polać 3 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i upewnić się, że ścianki szczelnie otaczają filet. Przed włożeniem do piekarnika złożyć folię i stworzyć zamkniętą kieszonkę. Piec przez 12 do 15 minut. Ostrożnie otworzyć kieszonki, pozwolić żeby wnętrze swobodnie odparowało. Podawać ze wszystkimi pieczonymi składnikami z kieszonki.

 

Nadesłał:

DownStreet

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl