Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”


Idealny kurczak? 5 kroków do sukcesu – czyli jak osiągnąć poziom „master”
2017-02-14
Smażony, pieczony lub gotowany, ale koniecznie doskonale przyprawiony – kurczak smakuje dobrze pod każdą postacią. Jak osiągnąć poziom „master”? Oto 5 kroków do przygotowania idealnego kurczaka.

Krok 1 – doskonałe mięso

Wybierając mięso drobiowe, najpierw należy zwrócić uwagę na jego barwę, zapach i powierzchnię. Świeże będzie mieć kolor bladoróżowy lub lekko czerwony, a aromat nie powinien budzić naszych wątpliwości. Powierzchnia kurczaka ma być gładka, sucha i matowa. Mięso należy kupować w sprawdzonych miejscach. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, powinno się sprawdzić jego datę ważności (jeśli mięso jest zapakowane próżniowo). Która część kurczaka nadaje się do pieczenia, a która do smażenia?

·         cały kurczak – idealny do upieczenia w piekarniku w całości, a także do przyrządzenia rosołu;

·         pierś z kurczaka – najbardziej popularna część, której delikatne mięso nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania,

·         udko i podudzie – najlepsze są pieczone i grillowane, ale można je wykorzystać także do przyrządzenia pasztetów,

·         skrzydełka – chrupiące z piekarnika lub patelni stanowią pyszną przekąskę.

 

Krok 2 – ziołowa marynata

Mięso z kurczaka będzie świetnie smakowało, jeśli wcześniej je zamarynujemy. Możemy sięgnąć po marynaty tradycyjne, z najczęściej goszczącymi w naszych kuchniach ziołami, lub orientalne, z dodatkiem przypraw egzotycznych. 

Każda marynata powinna mieć swój bazowy składnik. Może to być oliwa z oliwek, która zapobiega wysuszeniu mięsa, albo jogurt naturalny. Na jego bazie przygotowuje się lekką marynatę, która wraz z przyprawami po upieczeniu przywrze do powierzchni mięsa i stworzy rodzaj panierki. Natomiast koncentrat pomidorowy może stać się podstawą ostrzejszych marynat.

Do pałek z kurczaka najlepiej pasować będzie marynata z miodu i cytryny. Słodycz pierwszego składnika zostaje wtedy przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu kompozycja zyskuje ciekawy posmak. „Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, sok i skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Możesz zastąpić ją limonką, pamiętaj jednak, że jest ona mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Pałki z kurczaka podaje się z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Do tego ulubiona sałatka i gotowe!

Pałki kurczaka z cytryną i miodem

Składniki:

  • 700 g udek z kurczaka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • segmenty wycięte z 2 cytryn
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.
  2. Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.
  3. Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.

 

Krok 3 – idealnie doprawione

Jeśli nie zdążymy wcześniej zamarynować mięsa, musimy je koniecznie doprawić. Kurczak to mięso delikatne, dlatego przyprawy nadają mu charakter i potrafią całkowicie zmienić jego smak. Curry, estragon i tymianek to przyprawy niemal stworzone do drobiu. Ponadto rozmaryn zaostrzy smak pieczonych nóżek, a szczypta oregano podkreśli smak drobiu dodawanego do zapiekanek. Gotowane mięso warto doprawić koperkiem, pieczone udka – szałwią.

Dzięki odpowiednim przyprawom można w domowej kuchni przygotować kurczaka w wersji orientalnej – na przykład po indyjsku. „Tajemnica tego dania tkwi w aromatycznej kompozycji przypraw. Przygotujesz ją z kilku składników: kremowego jogurtu naturalnego, pełnego smaku curry oraz mieszanki ziół i przypraw zamkniętych w przyprawie Knorr. Jeśli chcesz podkręcić smak kompozycji, dodaj do niej posiekaną kolendrę. Mięso natrzyj i pozostaw na 10 minut, ale im dłużej, tym lepiej – chodzi o to, by przeszło orientalnym aromatem. Smaż je na patelni grillowej po 4-6 minut z każdej strony” – radzi szef kuchni Knorr. Soczystego i miękkiego kurczaka podaje się z ryżem z odrobiną curry, aby miał lekko żółty odcień.

Kurczak z grilla po indyjsku

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przyprawę Knorr wymieszaj z jogurtem i curry, dla nadania niezwykłego aromatu. Możesz dodać też świeżą kolendrę. Zamarynuj mięso i odstaw na 10 minut.
  3. Smaż kurczaka na grillu po 4-6 minut z każdej strony, aby był miękki i soczysty. Tak przygotowane mięso doskonale smakuje z ryżem.

Krok 4 – pieczenie czy smażenie?

Kurczaka można przyrządzić w każdy sposób! Pieczony w całości, jako chrupiące udka w panierce albo w wersji gotowanej. Można również usmażyć go na patelni albo podać z grilla.  Stawiamy na podanego w całości? „Powinno się go piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Kurczak o wadze około 1,5 kg potrzebuje godziny, by być miękki. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada dodatkowe 20 minut pieczenia. Jeżeli chcesz, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóż na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekaj kwadrans, zanim zaczniesz kroić go na porcje”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oto król stołu w pełnej krasie! Jako dodatek najlepiej sprawdzą się pieczone warzywa:

Złoty pieczony kurczak

Składniki:

  • cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj Przyprawę do złotego kurczaka Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, aby nadać smak. Natrzyj marynatą kurczaka od wewnątrz i zewnątrz.
  2. Obierz i poćwiartuj ziemniaki, marchewki pokrój w grubsze plasterki, cebule pokrój na ćwiartki. Wymieszaj warzywa z pozostałą oliwą z oliwek i ziołami.
  3. Umieść kurczaka w dużej brytfannie. Ułóż wokół niego warzywa. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 1,5 h lub aż mięso się zarumieni i wypłynie z niego sos. Odstaw kurczaka na 10 min, nim go pokroisz i podasz.

 

Krok 5 – dodatki do kurczaka

Dodatki zależą od sposobu przyrządzenia kurczaka. Kotlety drobiowe najlepiej podać z ziemniakami lub ryżem i sałatką. Udka czy skrzydełka możemy piec od razu z warzywami: ziemniakami, marchewką, pomidorami, cebulą. Warto do nich przyrządzić domowy dip. Kurczak z grilla? Wymaga sałatki i podkreślającego smak sosu.

Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Składniki:

  • kurczak cały
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr 
  • 50 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 5 szalotek
  • łyżka kaparów
  • 100 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaki umyj na zewnątrz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z kurczaków wykrój tylko piersi, zachowując kość od skrzydła i skórę. Resztę kurczaka użyj do zrobienia rosołu.
  2. Cytrynę sparz wrzącą wodą, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę. Skórę z cytryny pomieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawą do złocistego kurczaka. Powstałą marynatą natrzyj dobrze mięso, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata sprawi, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
  3. Pomidorki umyj przekrój na pół, szalotkę obierz z łupin i przetnij na pół. Wszystko razem umieść w żaroodpornym naczyniu, dodaj czarne oliwki, łyżkę kaparów razem z odrobiną zalewy oraz poszarpany tymianek i rozmaryn.
  4. Na tak przygotowanych warzywach ułóż piersi z kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie połóż na kawałki mięsa po łyżce masła, całość z góry spryskaj wyciśniętym sokiem a cytryny.
  5. Udka piecz jeszcze przez około 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.

 

Smacznego!

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl