Cenne źródło wapnia w diecie wegańskiej – rośliny strączkowe marki Halina


Cenne źródło wapnia w diecie wegańskiej – rośliny strączkowe marki Halina
2016-04-28
Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu oraz wielu innych chorób. Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić w naszym organizmie do dużych niedoborów składników odżywczych, w tym wapnia.

Dieta wegańska zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, nowotworu oraz wielu innych chorób. Niestety, nieprawidłowo skomponowana może doprowadzić w naszym organizmie do dużych niedoborów składników odżywczych, w tym wapnia. Aby temu zapobiec warto zadbać o to, by nasze posiłki były jak najlepiej zbilansowane. Doskonałym rozwiązaniem będzie wybór diety bogatej w nasiona strączkowe.

 

Strączkowa dawka wapnia

 

Przez długi czas rośliny strączkowe nie cieszyły się w Europie zbyt dużą popularnością, uchodząc za zbyt ciężkostrawne. Obecnie jednak zaczyna się doceniać ich walory, szczególnie w przypadku diety wykluczającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego Istotnym aspektem włączenia roślin strączkowych do diety wegańskiej jest zapobieganie niedoborom wapnia, który reguluje układ nerwowy, kontroluje proces krzepnięcia krwi, a także jest cennym budulcem kości i zębów. Znajdziemy go np. w fasoli lub grochu. Ich suche nasiona zawierają odpowiednio ok. 160mg  i ok. 60mg wapnia na 100g produktu. Oba produkty dostępne są w ofercie marki Halina – w różnorodnych odmianach. Fasola Kolorowa, Fasola Jaś Tyczy, Fasola Piękny Jaś i Fasola Drobna to propozycje, z pomocą których każda gospodyni wyczaruje w kuchni zdrowe, smaczne i oryginalne potrawy od wegańskich pasztetów po dietetyczne brownie. Z kolei Groch Łuskany – cały i w połówkach – to podstawa tradycyjnych, pysznych zup.

Sposobów na włączenie roślin strączkowych do codziennej diety jest wiele. Przykładem takiego dania mogą być także kotleciki z czerwonej fasoli. Przyrządzamy je miksując fasolę z pokrojoną natką pietruszki. Do takiej masy dodajemy podsmażoną cebulkę wraz z mąką kukurydzianą. Przyprawiamy wszystko do smaku curry i startym czosnkiem, a następnie dobrze mieszamy. Na sam koniec z niedużych porcji masy formujemy kulki i smażymy na patelni lub w piekarniku. Danie podajemy w towarzystwie sałatki z buraków.

 

 

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu

 

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

 

Produkt: Fasola Drobna marki Halina

Gramatura : 500 g

Cena detaliczna: ok. 6,89 zł

Produkt: Fasola Kolorowa marki Halina

Gramatura : 500 g

Cena detaliczna: ok. 8,99 zł

Produkt: Fasola Piękny Jaś Karłowy marki Halina

Gramatura : 500 g

Cena detaliczna: ok. 5,99 zł

Produkt: Fasola Jaś Tyczny Duży marki Halina

Gramatura : 500 g

Cena detaliczna: ok. 7,49 zł

Produkt: Groch Łuskany Cały

Gramatura : 500 g

Cena detaliczna: ok. 2,59 zł

Produkt: Groch Łuskany Połówki

Gramatura : 500 g

Cena detaliczna : 2,59 zł

 

Więcej informacji udziela:

Natalia Wisłowska

FlyPR

tel.: (+48) 730 121 885, (+48) 533 790 909

natalia.wislowska@flypr.pl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sawex Sp z o.o. był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania. W marcu 2009 roku ze struktur organizacyjnych spółki wyodrębniony został Departament spożywczy - Sawex Foods. W portfolio firmy znajdują się marki: Britta (ryż), Halina (ryż, kasza, fasola, groch, soczewica, płatki śniadaniowe), Sotto (ryż, kasza jęczmienna), Sugoi (ryż do sushi) oraz Twój Błonnik.

„Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością" Foods Sp. k. (dawniej Sawex Foods Sp. z o.o.)

ul. Wiertnicza 70

02-952 Warszawa, Polska

tel. : 022 651 79 04 do 07

fax.: 022 651 79 09

e-mail: sawex@sawexpl.com

 

Nadesłał:

flypr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl